Candidatul Mircea Geoana, analiza

geoana

 

Am sa incerc in cateva posturi sa fac o analiza a viitorilor candidati (care conteaza pe scena politica romanesca) la presedintia Romaniei: Radu Duda, Mircea Geoana, Crin Antonescu, Traian Basescu, si Corneliu Vadim Tudor. Desi Mugur Isarescu nu si-a anuntat candidatura iar Gigi Becali a afirmat ca nu va candida merita sa fie luati in calcul deoarece numele primului este mereu vehiculat [un post extrem de interesant pe tema asta am vazut la Dan Andronic] iar cel de al doilea este pe un val de simpatie din ce in ce mai crescut in urma arestarii abuzive (nu spun ca Becali nu trebuia cercetat ci doar ca nu exista temeiul legal ca acesta sa fie incarcerat si, mai ales, nu s-au respectat procedurile legale in privinta arestarii).
Cred ca este clar pentru toata lumea ca agenda electorala din acest an este lupta impotriva saraciei si ca mesajele anticoruptie, justitiare nu au nici o relevanta pentru o populatie si asa destul de saraca.

Am sa incep cu Mircea Geoana si plec de la premisa ca acesta  este un candidat serios si nu un candidat iepure dispus sa ii faca jocul lui Basescu.

ANALIZA SITUATIEI

Mircea Geoana a castigat sefia PSD devansandu-l pe Ion Iliescu fapt care nu i-a sters insa apelativul de prostanac. Sperantele ca Geoana va reforma PSD si va face din el un veritabil partid de stnga social democrat au fst spulberata in doar cateva luni, aratand lunii ca noul presedinte nue ra doar prostanac ci si un om politic slab. Baronii PSD au ramas in functii iar preseidntele PSD a fost doar  o marioneta supusa  jocurilor de culise din interiorul PSD. Desi nu si-a anuntat deocamdata candidatura  si nici PSD nu l-a desemnat drept candidat in mod oficial plec de la premisa ca acesta v-a candida.

Voi face asadar o mica analiza SWOT a candidatului la alegerile prezidentiale Mircea Geoana (nu am pretentia ca aceasta este completa sau cea mai buna)


STRONG – PUNCTE FORTE

– viitorul candidat are de partea sa destui baroni PSD multumiti ca i-a adus iarasi la putere fie si prin compromisul cu inamicul PD-L. PSd se afla la putere iar reprezentantul sau este ministru de interne. Traditia interbelica era ca dupa ce regele numea un nou guvern care sa  organizeze noi alegeri acesta le castiga.  Oarece reminiscente au mai ramas si in vremurile de azi. Iar cans spun asta ma gandesc la faptul ca primarii treceau de la un partid la altul. Acum nu prea maiprocedeaza asa asta dar pe plan local liderii politici colaboreaza foarte bine intre ei si isi asigura cu totii un loc caldut chiar daca nu castiga alegerile pe plan local. Nu stiu cum se face insa dar mereu partidul care a organizat alegerile a obtinut ceva mai multe voturi decat dadeau sondajele. Prea multe voturi ca sa mai cred in coincidente. Asadar Geoana are un nr de voturi asigurat din start in cazul in care PSD ramane la putere. In plus baronii locali, fericiti ca pot sa numeasca in functii cheie oamenii lor, vor avea grija ca acestia sa le fie supusi si sa aduca voturi PSD-ului.

WEAKNESS – PUNCTE SLABE

– Nu este un lider politic charismatic iar alianta cu PSD ii va aduce ceva pietre de gat chiar din interiorul PSD. Gruparea din jurul lui Nastase -Iliescu dar si grupul de la Cluj sunt in mod cert adversarii lui Geoana.Intrucat sunt adversarii lui Basescu si nu au agreat deloc alianta PSD+PDL nu m-ar mira ca acestia sa il voteze chiar din in primul tur pe Crin Antonescu. [LINK]. Un alt aspect  pe care trebuie sa il mentionez este acela ca PSD nu s-a bucurat de sprjinul nici unui ONG renumit care sa il sustina si sa faca lobby. Exceptie fac organizatiile studentesti care au facut campanie pentru Adrian Nastase in perioada 2000-2004 unii dintre liderii acestora (precum Banicioiu ) fiind recompensati cu  functii importante in PSD.

OPPORTUNITIES – OPORTUNITATI

– cea mai mare oportunitate este aceea de a se comporta exact la PDL in ultimii 20 de ani: desi este la putere PSD si Geoana pot sa se comporte ca  partid de opozitie. In cazul in care v-a fi expulzat de la guvernare va putea sa joace rolul victimei si astfel va obtine cateva pricente in plus.  Insuficiente insa pentru a trece in turul 2 iar compatimirea nu va fi atat de mare incat sa depasasca victimizarea de care se bucura Adrian Nastase in acest moment.

THREATS – AMENINTARI

–  ramanerea la putere este cea mai mare amenintare pentru Mircea Geoana. atata timp cat este in aceeasi barca cu PDL, chiar daca fiecare trage de vasla in sens opus, Geoana nu poate fi luat un candidat serios impotriva lui Basescu care nu va ezita sa profite de fiecare data de acest aspect. [LINK]. Sa nu uitam ca in acest moment problema nr.1 a romanilor este somajul. Chiar daca am importat criza si masurile luate de Guvernul Boc nu sunt justificate romanii raman fara locuri de munca (mai mult, ele sunt luat la presiunea FMI). In mod normal PSD ar fi fost partidul care se ocupa de salariati, care apara drepturile acestora. Se afla insa la guvernare si nu se bucura deloc de simpatia populatiei.

CONCLUZIE

Nu am. Fiecare trage ce concluzie vrea :)