De ce UNPR este un partid firesc si normal

Inca inainte sa se anunte infiintarea partidului lui Oprea [nu ca as avea simpatii pentru el] o serie de politicieni au acuzat UNPR ca este un fals, ca el nu poate sa existe, bla, bla, bla…

S-au invocat regulamentele camerelor care propun ca acest reprezentantii acestui  partid sa nu fie recunoscuti ca grup parlamentar distinct. Cei mai vocali sunt cei din PSD care acum vin cu propunerea ca traseistii politici sa piarda mandatul. Propunerea aberanta din doua motive.

In primul rand ne raportam la Constitutia Romaniei:

ARTICOLUL 69
(1) În exercitarea mandatului, deputaţii şi senatorii sunt în serviciul poporului.
(2) Orice mandat imperativ este nul.

Cei din PSD ar trebui sa stie asta. Din pacate, cred ca stiu foarte bine, dar in lipsa de teme politice concrete, arunca cu propuneri fantasmagorice iar presa preia pe nerasuflate gogoritele acestor popiticeni de mucava.

Al doilea motiv se refera la geneza partidelor politice.

Prin anul intai de facultate am auzit prima data de Maurice Duverger. Politologul si sociologul a facut distinctia intre partidele de creatie interioara si partidele de creatie exterioara. Primele se nasc in interiorul unui sistem politic mai mult sau mai putin evoluat, in timp ce outsiderii sunt nascute din societatea civila, incuzand aici si sindicatele. EX: social democratii, verzii.

Conform acestui crtieriu, putem spune ca atat PSD cat si PDL sunt partide de creatie interioara: copiii mai mici ai FSN-ului din care s-au nascut. FSN care, conform lui Ion Iliescu, este o emanatie a revolutiei din 1989. FSN care a castigat alegerile din “duminica orbului” mizand pe lipsa de educatie politica a romanului numai partid politic nu putea fi numit in epoca. Nu avea o doctrina, nu avea resurse [e drept ca pe parcurs le-a obtinut], si nu avea o organizare in teritoriu. Facand o paranteza, nici PNL sau PNTCD nu aveau in perioada CPUN si in primii doi ani organizare, resurse sau doctrina.

Asadar, revenind la UNPR: partidul s-a creat din parlamentari ai diverselor partide, dezertori. Mandatul lor insa este perfect legal – castigat in urma unui scrutin uninominal, este constitutional si nimeni nu poate sa ceara acestor parlamentari sa elibereze mandatul. In privinta modificarii regulamentelor Camerei este o alta poveste. Regulamentele se stabilesc la inceputul fiecarui nou mandat. Ele se modifica de la o legisaltura la alta si uneori si pe parcurs. A recunoaste sau nu un grup parlamentar este o problema care tine mai curand de real politik decat de principii. In fond, unul din atuurile democratiei este acela ca ea este flexibila.

Nu vreau sa inchei inainte de amainti faptul ca PNL si PSD au porcedat absolut copilareste neprezentandu-se la intalnirea cu presedintele romaniei. Ca de obicei cele doua partide vor sa fie si cu pula in cur si cu sufletul in rai.

Nici nu demisioneaza in bloc din parlament,nu fac nici greva parlamentara dar se supara ca vacarul pe sat. De preferat ar fi ca cei doi lideri, Crin Antonescu si Ponta sa termine cu gesturile de pitziopance sa prezine programele politice, sa se duca si sa se bata cu basescu  daca vor sa castige. Sau. repet, sa demisioneze impreuna cu membrii partidelor lor din parlament provocand alegeri anticipate daca tot acuza ca acest parlament este viciat.

Dar se tem: daca atunci UNPR obtine 5% din voturi? Din cate vad se misca bine online, au creat filiale in toata tara, incep sa se organizeze iar de resurse nu duc lipsa…

legaturi bibliografice:

http://www.cdep.ro/pls/dic/site.page?den=act2_1&par1=3#t3c1s2 – constitutia  romaniei

http://www.dntb.ro/sfera/64/recenzie_voicu.htm – recenzie George Voicu –  Pluripartidismul, Sfera politicii nr 64.

http://www.unpr.eu/ – UNPR, site oficial.

One thought on “De ce UNPR este un partid firesc si normal

  1. nu as fi lasat acest comentariu dar de la inceput mi-a placut si m-a amuzat titlul, “unpr, un partid normal si firesc”….explicatia consta in faptul ca am un prieten, medic ginecolog, ca are o vorba, “normal e in gura si firesc este in fund”, dincolo de vulgaritatea expresiei, parca ii vad pe oprea, diaconescu si sarbu fiind normali si firesti cu basescu, bineinteles !

Comments are closed.