Domnului Profesor Dan Pavel: comentariu la art din Ziua (07.01.2008)


Ma adresez dv in acest mod deoarece mi-ati fost profesor in facultate. Sunt, ca si dv. membru al Asociatiei Revoltionarilor fara Brevet. Ca si dumneavoastra am iesit in strada in decembrie 1989 nu pentru ca doream un certificat de revolutionar care sa imi aduca nu stiu ce beneficii materiale ci am iesit pentru ca atunci credeam ca se va schimba ceva. Eram convins “oranduirea capitalista” este mult mai buna decat cea socialista. Acum, la aproape 19 ani (aveam 19 in 1989) imi dau seama ca m-am inselat… am studiat stiintele politice si am avut onoarea sa fiu unul din studentii dv. o vreme am fost colaboratori. si nu regret nici o clipa nimic din ceea ce are lagatura cu dv. Omul Dan Pavel este mai presus de ziaristul Dan Pavel. Nu voi insita asupra acestui aspect deoarce nu isi are rostul intr-un comentariu la un articol al dv.

Imi pare rau ca trebuie sa va spun dar va inselati. In primul rand capitalistii carora dv le faceti apologia nu si-au construit aceste averi in urma unei reale competitii pe piata. Averile lor sunt in mare parte rezultatul unor jocuri de culise, sunt obtinute prin FURT, prin santaj, prin inselaciune… Nu cred ca este cazul sa va amintesc de zecile de fabrici uzine sau mari platforme industriale profitabile pana in 1990 si falimentate pentru a fi vandute pe nimica toata unor clienti politici (indiferent de culoare lor politica) care au redevenit profitabile imediat dupa ce un “investitor strategi le-a achizitionat.
” Unii au uitat prea repede cum era pe vremea comunismului totalitar, iar tinerii care nu stiu sau “nu inteleg” cum “era inainte” de 1989 sunt pur si simplu inculti si lipsiti de imaginatie.” Eu unul nu am uitat. imi dau insa seama ca ceea ce dupa 1989 a fost condamnat si hulit nu era comunismul pe care l-au dorit teoriticienii lui: Marx si Engels. Acel comunism nu putea exista pentru ca era o utopie. Pana in 1990 am fost condusi de diverse camarlile, clici sau cum vreti sa le denumiti care nu aveau nimic de a face cu ceea ce insemna comunism in conceptia celor doi filosofi germani.
Inca nu am devenit comunist. Insa nu pot sa nu imi pun intrebari legate de averile celor care ne conduc, sa nu ma intreb cum se face ca acestia isi tripleaza an de la an averile in timp ce o mare majoritate a poporuli (printre care ma numar si eu) se zbate la limita saraciei.
Spuneti ca e normal ca oamenii sa dea buzna in suprmarketuri de sarbatori. din pacate aceste sarbatori sunt pentru multi un pretext prin care incearca sa evadeze din rutina zilnica… de sarbatori isi cheltuiesc si ultimii bani pentru ca macar atunci sa aibe pe masa cee ce in cursul anului nu isi pot permite. Normal era ca aceste supermarketuri sa fie pline de oameni in mod constant. si tot normal ar fi fost ca acesti capitalisti ai nostrii, proprietari de supermarketuri, sa fi avut macar bunul simt de a face reduceri in perioada sarbatorilor, asa cum se intampla in alte tari… … sau poate ca nu isi permit sa faca acete reduceri? deoarece puterea de cumparare este atat de mica inca in preajma sarbatorilor supermarketurile isi echilibreaza veniturile?
nu sunt un apologet al lui Basescu. dimpotriva il consider un fariseu atunci cand condamna “oligarhii” asta nu inseamna ca ca ei nu exista. insa basescu nu spune un lucru, si nu am vazut nici alti jurnalisti sau analisti sa il spuna: basescu este unul dintre acesti oligarihi. ele este prdusul unui sistem oligarhic. asa a si ajuns la putere: facand parte din sistem. Robert Dhal ar fi dezamagit daca ar face un studiu in Romania. Teoria sa cu privire la centrii de putere, pe care o invocati, ar fi infirmata.
Regimul politic care caracterizaza Romania in aceste 18-19 ani este mai curand unul aristotelian: Oligarhia. In acesti ani am fost condusi de cativa indivizi in propriul lor folos. O singura lege a guvernat in perioada postececembrista Romania: legea de fier a oligarhiei (si dv ne-ati vorbit la unul din cursuri de Michels si teoria sa). Pentru guvernanti, indiferent cine a fost la putere au contat mai putin nevoile reale ale populatiei ci, in mod firesc, au primat nevoile lor. A fi politician in Romania este un mijloc prin care poti obtine ceea ce altii nu au: casa, masina… iar mai tarziu de ce nu? vila la munte, mare, actiuni la companii profitabile… Politicianul roman (cei tineri nu fac exceptie) obtine in 4 ani de madat cat ii trebuie unui alt cetatean sa obtina in 2-3 vieti ( sper ca nu vrea nimeni sa ii calculez cat costa o casa si in cati ani se poate face cu salariul MEDIU pe economie)

Fiindca am amintit de Basescu ma vad nevoit sa fac o mica paranteza. Acum Basescu ameninta sa strice echilibrul creat in cei 18 ani. Amenintarea sa este insa alta : nu intentioneaza sa distruga oligarhia pentru ca doreste sa guverneze in folosul poporului. Dimptriva vointa actualului presedinte este de a reduce cercul oligarhic la un singur punct. Si, iata ca vom avea in Romania, in conformitate cu vointa electoratului, un alt regim de tip aritotelian: tirania. Observati ca aproape nici unul din crititcii sai nu spune ca Basescu este un potential dictator? Mai toti adversarii sai se tem nu ca Basescu are putea ajunge in dictator ci ca acesta le va anula posibilitatea de a face averi in continuare asa cum au facut pana acum…

Domnule profesor, e firesc sa am resentimente pentru acest tip de capitalism. E firesc sa ma incep sa ii urasc pe toti polticienii, sa urasc acest regim sa urasc in ele din urma acesta tara… si bineinteles cred ca e firesc ca oamenii sa doreasca nu comunismul asa cum credeti dv si multi altii, ci mai curand un model suedez: statul bunastarii generale. Si e normal ca ei sa doreasca sa se imbogateasca… nu vad insa unde observati dv dezvoltarea culturii si spiritualitatii in Romania. Cultura a ajus un lux atat timp cat o carte costa uneori mai mult de 10% din salariul unui cetatean obisnuit…. sau poate ca nu stiati pe ce loc ne situam in Europa in ceea ce proveste abandonul scolar?
Revenind insa la Statul bunatarii generale (o utopie deoarece in Romania acest fapt este imposbil de realizat cu actuala clasa politica dar si cu actuala populatie…). Odata satisfacute nevoile primare ale cetatenilor, abia atunci o sa putem spera la o crestere a spiritualismului. atata timp cat acesta se dezvolta intr-un cadru extrem de restrans nici nu poate fi luat in considerare. Sistemul este ticalosit asa cum spune Basescu. Si nimeni nu are dreptul sa judece pe cei care nu au incredere in clasa politica si in institutiile statului: aceste sunt conduse de membrii oligarhiei si, mai mult, instutiile insele fac parte din aceste structuri oligarhice.
Cum sa avem incredere in justitie care este oarba si impartiala in functie de cine se afla la putere? Balanta justitiei romane are orice pozitie numai in echilibru nu sta…
Cum sa avem incredere in executiv care da ordonante pentru a-si face scapati prietenii sau pentu a favoriza cine stie ce grup de interese (notiunea de grup de interse in Romania nu este un sinonim cu al unui grup de interese din alta tara fie ea si fosta comunista)
Cum sa avem incredere in Parlament ca instututie cand rasfoind declaratiile de avere ale parlamentarilor observam cum terenurile pe care le-au luat cun 1 euro acum un an astazi au ajuns la 15-20 (nu e normal sa ma intreb daca nu cumva au fiost subevaluate in momentul achizitiei???)…
Cum legile zac in Parlament si ei nu reusesc sa cada la un acord asupra unui tip de scrutin, astfel ne-am trezit cu un referendum in care trebuia sa optam pentru un singur tip de scrutin…. si lista ar putea continua…
cum sa am incredere in politicieni care nu stiu nici macar in ce an a fost adoptata Constitutia Romaniei… cand ei nu stiu ce atribtii au institutiile statului … cand nu sunt in stare sa defineasca notiunea de “partid politic“… cand … dezbat de dragul de a dezbate… cand apar la televizor de dragul de a fi vazutide neamuri…
in incheiere: domnule profesor. Un sfat: nu aveti de ce sa fiti oripilat pentru ca unii doresc comunismul… pluritatea ideilor si valorilor, si recunoasterea lor este o caracteristica a democratiei….

nu vad decat o solutie: sa emigram cu totii si sa ii lasam sa se manance intre ei… iar noi sa ne vedem de vietile noastre in alta tara. Care ne va respecata ca oameni si ne va trata in mod egal. Fara discriminare…

Articolul