Editorialele de luni [3]

ziar

ziarUite ca am ajuns si la episodul nr 3 al Editorialelor de Luni

Jurnalul, Tudor Octavian: Numai lozuri necâştigătoare

George, bunul meu prieten din facultate, a plecat în 1970 în Australia, unde s-a însurat cu fata bogată a unui crescător de vite, şi cu banii ei a intrat în afaceri cu mobile şi terenuri. Mi-a trimis câteva vederi, după care am uitat unul de celă­lalt. Nu mai avem ce ne spune. Eu aş mai fi avut, dar nu-i puteam scrie, iar el îşi consumase toate motivele de a-mi scrie.

Ziua, Dan Pavel: Care sondaj de opinie e mai bun?

Cel mai bun sondaj de opinie din lume este renumitul “Daily Presidential Tracking Poll”. El masoara zilnic raportul aprobare/dezaprobare pentru “The President of the USA”. Este publicat de o renumita casa de sondaje de opinie si pariez ca 95% dintre specialistii de la noi n-au habar despre ce vorbesc aici si vor incepe sa caute pe diferite motoare.

Evenimentul Zilei, Ioana Lupea: Paradoxul Geoană

„Mircea Geoană poate fi sfârşitul preşedinţiei lui Traian Băsescu, dar şi şansa acestuia de a obţine un al doilea mandat”.

Curentul, Tia Serbanescu: Stele

Campania electorală a început oficial şi odată cu ea ne-am dat ceasurile înapoi cu o oră – şi câteva decenii. Atacurile dintre principalii candidaţi au un vădit libret militar: preşedintele Băsescu a acordat câteva stele generalilor Oprea, Anghel Iordănescu şi Onţanu care au părăsit garnizoana PSD şi au trecut în tabăra Cotrocenilor dovedind astfel că apreciază trădarea politică dacă e în avantajul său.

Adevarul, Florin Iaru: Teroarea bunului simţ*

Epoca pusului poalelor în cap s-a încheiat. Majoritatea tăcută, care nu vrea nici în ruptul capului să voteze, chiar dacă se uită la nimicurile debitate de viitorii preşedinţi pe micul ecran, imediat ce închide televizorul, merge la culcare tot mai hotărâtă să nu se prezinte la vot. Sunt oameni normali, care nu înjură în direct şi la o oră de vârf, femei care nu vor să „şi-o pună” cu oricine şi cu orice preţ, sau posesorii de neuroni pe care îi scuipă-n cap o faună parvenită. Oamenii ăştia se simt din ce în ce mai stingheri în ţara lor.

Cotidianul, Bogdan Teodorescu: Cele Trei Axe

In momentul de faţă, România este în faţa unei noi realităţi. Existenţa celor trei contracandidaţi cu şanse – Antonescu, Geoană, Oprescu – implică existenţa a trei posibile axe de dezbatere, la capătul cărora se află Traian Băsescu, preşedintele în exerciţiu, cel care îşi apără poziţia. Aşa cum ne demonstrează sondajele serioase, scorurile sunt relativ strânse, electoratul este volatil, astfel încât campania de-abia începută va decide care dintre cei trei va accede în turul al II-lea şi, deci, care va fi axa principală a dezbaterii electorale.

Romania Libera, Dan Cristian Turturica: Candidatii siamezi

Patriciu a spus in gura mare ceea ce oricum toata lumea observase. Geoana si Antonescu, principalii candidati pentru ocuparea locului doi in cursa prezidentiala, nu se afla intr-o competitie reala.

Gandul, Lelia MUNTEANU: Miţa Baston, al treilea om

V-aţi întrebat vreodată cine e al treilea om în stat? O doamnă, în fişa postului. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Miţa Baston, adică Roberta Anastase. Conduce juma’ de Parlament, ca femeile în trafic: cu un ochi în retrovizoare şi unul în pudrieră. Din când în când pune câte-o frână bruscă, scoate capul pe geam şi te umple de respect. […]Să ne înţelegem: primii doi oameni în stat sunt în campanie electorală, şi-o trag artistic pe unde apucă, dintr-un capăt în altul al ţării. Credeam însă că măcar al treilea om în stat păstrează o brumă de… normalitate. Nu mă-ncurc cu vorbe de moftangii: decenţă, luciditate.