Fara sange nu e rating!

romania nori

Ok. Trebuie sa spun inca de la inceput ca imi pare foarte rau de Marian Cozma… era tanar, era un sportiv de viitor, avea viata inainte si… a murit. Ucis de niste mafioti…

Nu, nu am sa ma refer la organizatiile criminale, nici nu am sa fac comparatii intre politia maghiara si cea din romania pentru ca au scris altii despre asta. Am sa scriu insa despre media romaneasca. Au injurat OTV-ul si s-au aratat jenanti pt serialele gen Elodia, l-au pus la zid pe Dan Diaconescu… insa de data asta s-au batut la sange pentru rating folosindu-se de moartea tanarului handbalist.

Au creat bietilor parinti iluzia ca tanarul era o stea consacrata a romaiei… Sincer eu nu am auzit de el pana la moartea sa. Si vina este tot a televiziunilor care la stirile din sport nu se vorbeste decat de fotbal insa stirile sportive suna cam asa:

Mutu si-a luat chiloti verzi iar Ganea a tras o basina”  sau ” Gigi Becali a dansat si a facut poze cu Copos si familia” … foare sportive stirile…

Revin la sangele de care e nevoie pentru rating. In urma cu cativa ani am incercat sa fac o revista  pentru studenti intilulata 9Noua… Si in timp ce ne chinuiam la numarul pilot, am aratat cateva articole unor studenti de la jurnalism. care ne-au intrebat ce rol va avea revista. Am spus fara echivoc: “incercam sa educam studentii”. Iar studentii ne-au privit cu un aer superior incat am simti cum scaunul de plastic pe care stateam isi scurteaza picioarele si incet, incet ma scufund sub masa: ” rolul presei este doar de a informa, si nu de a educa!!!

Acum la cca 6-7 ani distanta imi dau seama ca  poporul ia de bun ce ii serveste presa. Si, fiindca tot sunt la ora amintirilor, am sa il citez pe  Maestrul Tudor Octavian imi spunea in urma cu 10 ani ” sa fi atent la ce publici pentru ca un articol al tau poate sa omoare un om…” S-a uitat faptul ca presa este formator de opinie si acesta este principalul sau rol: de a educa populatia. Cum poti insa sa induci unei mase, in genereal needucate valori precum bunatatea, solidariatea si compasiunea cand pe ecranul televizorului, pe prima pagina sunt prezentate crime, violuri, “sex si sange”  – pentru ca asta vand? Nu astea vand. Se vand presa a educat populatia sa citeasca stiri de acest gen si acum o serie de jurnalisti se plan de faptul ca presa s-a tabloidiza…

Cazul sarmanului  Marian Cozma a facut televiziunile sa se bata la sange intre ele (in curand o sa vedem reporterii si cameramanii luandu-se la bataie la propriu…). Au concuratpentru un rating destul de aberant: nu avea nici un fundament jurnalistic: transportul unui sicriu nu este o stire… Stirea a fost cand a fost ucis…  dar unde se face presa in ziua de azi???

Ce este trist este ca bietul sau tata vazand multimea stransa sa  vada masina mortuara, anuntata ca va ajunge in orasul X cu ore bune inainte, chiar a crezut ca fiul sau era cunoscut… in timp ce sutele de romani se inghesuiau sa faca poze cu telefonul sicriului, masinii in care se afla acesta, familiei indurerate… Publicul doritor de sange facea ce faceau si televiziunile: imortalizau momentul pentru ca asa fusese educat. De presa…

Scarba fata de societatea romaneasca a culminat cand am aflat ca acesta fost decorat… de ce nu l-au decorat inainte? si de ce nici o echipa romanasca nu l-a tinut sa joace aici?

PS: Nu am dat search pe bloguri, sa vad daca exista poze cu convoiul mortuar dar fac pariu ca destui au pus poze cu Marian Cozma pe blog de dragul traficului… Asta ca sa nu creada cineva ca ii cred pe bloggeri niste sfinti :)

PPS: nu ma intereseaza parerile celor care or sa ma injure si care cred ca il atac pe Cozma…

suntem penibili…

bonus: romania e in nori

romania-nori