Inca o manipulare prin sondaj
Prin presa de azi a aparut deja un “studiu european” care spune ca romanii vor un regim autoritar. Studii care au relevat rezultate similare se fac de 18 ani si ele au aratat caracterul contradictoriu al romanului dar si faptul ca nu intelege inca valorile democratiei.
De ce rezultatele acestui studiu sunt acum mediatizate? Pentru ca cineva are nevoie sa isi justifice actiunile. Adica: sa ii deschidem lui Basescu calea spre regimul dorit de el. Si, desi studiul a fost realizat in iulie 2008 rezultatele lui apar abia acum. pentru ca studiul releva ca pentru 70% din romani politica este prea putin importanta… fapt care intra in contradictie cu urletele politicienilor care chemau oamenii la vot. Cred ca Sorin Tudor trebuie sa scoata in curand o editie revizuita la Politica 2.0.
Update: am sa caut prin dvd/cd-urile mele si am sa pun pe aici rezultate similare cu cel de astazi. L-am folosit in 2004 pentru un studiu in care incercam sa stabilesc agenda electorala de atunci. Atat ca studiile din acei ani nu au fost mediatizate… personal nu cred ca romanii chiar ar vrea un presedinte cu mana forte (cum se intreaba Cristian Teoodorescu)… Poate doar cativa nostalgici si unii tineri care nu au habar ce a insemnat comunismul… Cu toate nejunsurile ei democratia e frumoasa. Crec ca e vorba mai curand de inconstienta si …cu toate ca … de astazi ne asculta telefoanele, ne urmaresc emailurile nu am vazut pe nimeni sa protesteze. Desi avem foarte multe ONG-uri care cica se ocupa cu apararea drepturilor omului…
din Cotidianul
2 thoughts on “Inca o manipulare prin sondaj”
Comments are closed.
Cand e vorba de sondaje, am impresia ca in general romanul gandeste in doi timpi:
timpul unu – in care raspunsul e determinat de formularea intrebarii coroborata cu contextul de moment – eventual indus cu buna stiinta (inducerea asta poate ajunge la scara mare, intr-un mod din care sa reiasa ca ideea de dictatura e benefica)
timpul doi – cand dupa o rumegare in timp, subiectul se recunoaste intr-o idee diferita de cea initiala (aici e mult de discutat despre alti factorii determinanti)
zic si eu, n-am studii in domeniu, dar uneori in ”creuzetul” meu mai ma amuzam cu niste experimente micro-socio , care conform teoremei lui Thales ar putea fi valabile si la alta scara !
ca exemplu, Becali era convins ca popularitatea ”face to face” se va concretiza in nenumarate voturi !
scuze, tot eu sunt
ultimul rand se vroia o incepere a unei alte idei dar renuntasem s-o mai dezvolt – din gresala am ”submit-at fara sa mai recitesc ce am scris ! :D