Medicamentele pe reteta: un favor facut marilor companii farmaceutice.

Algocalmin RO gr b

Algocalmin RO gr bDe 20 de ani romania este o piata de consum. Aici se fac experimente ale FMI, Bancii Mondiale, ale marilor corporatii… Industria farmaceutica isi vinde medicamente netestate pe piata romaneasca pt ca, nu-i asa, romanii sunt niste cobai. Tarfa numita romania tace si inghite.

Am aflat ca Algocalminul, produs relativ ieftin  a ajuns sa fie vandut pe reteta ! In timp ce alte medicamente de zeci de ori mai scumpe  se pot elibera fara prescriptie medicala. In weekend am stat la o bere cu baietii de la Oaia Neagra.

Claudiu, chitaristul solo, lucreaza si pentru Asociatia Romana Anti Sida. De cativa ani ARAS se preocupa si de cei care se drogau(  sau se drogheaza inca ) cu heroina sau alte droguri injectabile. In schimbul unor seringi folosite ei dau gratuit dependentilor altele noi. Ani de zile  seringile  in romania s-au eliberat pe retete…

Mi-am adus aminte de un studiu de la mijlocul anilor ’80. Olanda – tara unde cea mai mare parte a drogurilor usoare sunt legale – se confrunta cu raspandirea SIDA si a altor boli. Olandezii au luat decizia ca seringile sa fie eliberate fara reteta. In mai putin de 1 an, raspandirea SIDA a scazut cu 90%. Si nu doar SIDA…

Claudiu mi-a spus ca in sfarsit in romania seringile nu se mai elibereaza pe reteta dar farmacistii nu prea vand. Nu stie nimeni de ce… Nu mai vorbesc despre dezinteresul total al primariilor, si nu numai,  de a se implica desi studiile demonstreaza faptul ca dupa ce seringile au inceput sa fie vandute fara reteta a scazut raspandirea hepatitei si a SIDA in zonele cu mult consumatori.

La o prima vedere pare ca intentia Agenţiei Naţionale a Medicamentului (ANM) este una buna: romanii consuma prea mult algocalmin. Dar, nu exista cazuri de agranulocitoză [o boală ce presupune reducerea masivă a globulelor albe din sânge, care duce la scăderea imunitătăţii organismului].
Intentia buna dispare mai ales cand obserbi ca cel mai popular medicament din romania a fost declarat periculos la CEREREA UNEI COMPANII FARMACEUTICE MULTINATIONALE: SANOFI-AVENTIS.

Companie care a facut lobby la nivel UE nu doar in romania…. pai nu era normal sa isi asigure piata? Cel putin pe cativa ani… asta in cazul in care cetatenii europeni de dezmeticesc…