Munca e pentru prosti, jmecherii fac bani altfel

euro

euro Acum cca 2 saptamani m-a sunat un tip. Avea un site. Destul de dragut dar total lipsit de continut. Era un site de prezentare mai mult.
am stat de vb cam 2 h la telefon, i-am explicat cate ceva [nu chiar  tot!], iar el imi propune o colaborare insemnand sa ma ocup de siteul lui dar… si aici e partea funny: “nu am bani sa te platesc dar daca afacerea imi merge, iti dau o parte de profit…

Cred ca raspunsul meu l-a dezamagit si i-a schimbat parerea despre mine. crede cu siguranta ca sunt un individ cel putin opac daca nu chiar rau la suflet.
Pe scurt i-am spus:
“daca ma duc sa dau cu sapa primavara sau vara, la porumb, sunt platit la sf zilei. Taranul nu spune ca o sa ma plateasca DACA se face porumbul”.

Fratilor, vad pe siteurile cu oferte de munca, mai nou chiar la guvern, joburi fara plata, asa zise “internship”. Eu inteleg ca firmele nu au bani… dar nici asa!

Au ajuns firmele mari  sau mici, din partea carora te astepti la seriozitate sa se comporte ca un tip pe care l-am cunoscut prin anii 90.

Omul avea o firma de constructii si angaja ” de proba” zidari, electricieni,  dulgheri, lacatusi, salahori, etc. Pe care ii punea sa le faca o parte din munca. Dupa 2 zile le spuneau ca nu corespund si erau trimisi acasa fara sa primeasca un ban. Asa  construit cateva vile in Bucuresti, a renovat altele iar acum are o mare firma de constructii. Bineinteles ca procedeaza la fel cu angajatii…

O alta tampenie in economia mondiala este “plata prin comision”. Merge mai ales in vanzari. Eu cred ca este total gresit.

De ce este gresit?

Angajatul ala, isi rupe alergand pantofii din piciaore, transpira  sau discuta la telefon ore intregi speranta ca o sa gaseasca  un client si astfel o sa se imbogateasca.

Dar el, chiar daca nu convinge pe nimeni tot pierde timp din viata lui, timp pe care are putea sa il petreaca dand cu sapa. Nu ii invinuiesc in cazul asta pe angajatori,  ei cauta sa maximizeze si sa optimizeze profitul, ci pe angajatii care spera la imbogatiri rapide uitand ca cel mai pretios capital este timpul ier ei si-l irosesc in proportie de 90%… Cum vad eu lucrurile? Simplu: salariu + comision. Asa am cunoscut pe cineva care distribie filtre de tigari. Are salariu , merge cu scuterul si face livrarile la clienti si intre timp cauta alti clienti. Si, la fiecare comanda pe care o face clientul, el isi ia comision [ tot el le si livreaza]. Daca o sa plece, nu mai incaseaza comisionul Ceea ce il face fidel firmei la care lucreaza: are deja un venit asigurat.