Uniunea Europeana, o noua natiune un nou nationalism?

ue 2007

ue 2007Ernest Gelner în celebra sa lucrare Natiuni si Nationalism demonstra, fara echivoc, faptul ca nationalismul este premergator natiunii. Constiinta nationala a aparut in cadrul unei elite reastranse iar marea masa nu cunostea frumosul concept de popor, german englez, maghiar sau roman. In evul mediu, singura constinta era aceea de apartenenta la crestinism, iudaism sau mahomedism. Vorbind strict de zona europeana.
Iata insa ca incepand cu anii ’90 ia amploare fenomenul prounionist, dar de data aceasta nu la nivelul natiunilor, ci la nivel european. Asa cum alta data liderii nationali indemnau la unitate nationala, in mod similar se petrec lucrurile si astazi. Atata doar ca este vorba de unitate europeana. Propaganda incearca sa implementeye conceptul de cetatean European.
Lucrurile ar părea bune si frumoase daca acesta dragoste a europenilor unii fata de altii nu ar fi selectiva. Bulgarii si romanii sunt mai putin frati cu europenii din vest decat cei din centrul Europei. Sarantocii nu prea au ce sa caute la masa bogatilor.
Adesea ni se spune ca SUNTEM FRATI DAR …
Acest DAR, ne face adesea sa privim cu amaraciune, pe noi romanii si cu invidie uneori la celelalte state.
Si, in speranta ca odata si odata o sa ne primeasca si pe noi la masa lor, incercam sa ne facem temele, sa ne implementam achiul comunitar…
…………………………………………….
Scriam aceste randuri in urma cu 4-5 ani. Eram si atunci constient de faptul ca UE este un produs artificial... stiam ca nationalismul este cat se poate de viu in batrana Europa.
Desi nu imi propusesem sa scriu si eu despre Mailat si despre masurile luate de Italieni impotriva romanilor, acum cetateni europeni cu acte in regula. Ne-am facut temele si am implementat aquisul comunitar.

Acum suntem in UE. So? Who cares? Lor nu. A fost de ajuns sa fure unul o geanta, sa moara o femeie acolo si toata Italia sa exprime ceea ce Europa gandeste. Romanii sunt niste gunoaie Asa zisele popoare civilizate ale Europei au scos la iveala tot ceea ce aveau mai urat.
Unii analisti au afirmat sus si tare ca Romania este supusa unui atac mediac. Este victima unui razboi informational. Se poate. Nu neg. O serie de elementa arata ca lucrurile pot sa stea si in acest fel. Am insa o alta ipoteza. Cred ca mai curand acesta explozie de ura si dispret impotriva noastra a existat mereu. A lipsit doar un incident care sa o scoata la suprafata. Ghinionul lui Mailat a fost ca victima lui era un VIP. Daca Mailat ara fi atacat o femeie oarecare nu ar fi avut parte de atata “popularitate”.
Cu ani in urma un amic proeuropean, dar cu capul pe umeri, imi spunea: “cand cetatenii statelor europene din aceeasi categorie sociala se vor identifica ca membrii ai aceluias grup , atunci putem sa vorbim de o adevarata Uniune europena ca stat”. As vrea sa completez si sa exemplific. Alexis de Toqueville in celebra sa carte “Despre democratie in America”, afirma ca aparitia Statelor Unite ca stat a fost realizata in urma unor contracte intre cetateni si intre grupuri de cetateni. Astfel, cand un miner din Valea Jiului se va identifica, dpdv social cu un pescar din Marsilia si cu un docher din porturile olandeze putem sa vorbim ca UE este un stat. Vor trebui insa sa treaca generatii. Deoarce UE este o creatie politica. Nu este rezultatul unui contract social care sa plece de la societate, de la oamenii simplii. Nationalismul nu este o stafie care bantuie Europa. El este cat se poate de viu. Reactiile in masa ale italienilor de rand impotriva unei alte natiuni releva acest fapt.

Parazitii-Mesaj pentru Europa

Asculta mai multe audio diverse

Semnale ale natiunilor imptriva UE au existat. Norvegienii s-au pronuntat de trei ori prin referendum impotriva dorintei politicienilor de a adera la UE. Irlanda de Nord a refuzat tratatul de la Nisa, iar britanicii nu au au renuntat la moneda lor nationala. Desi de la 1 ianuarie 2007 suntem membrii cu drepturi depline aceeiasi britanici au restrictionat dreptul la libera circulatie al romanilor.
Am crezut ceea ce ne-au spus: daca intram in UE o sa ne fie mai bine. Cati isi mai aduc aminte insa de paradoxul din sondaje care arata ca romanii vroiau economie de piata insa doreau si amestecul statului in aceeasi economie. Da asa este: nu suntem pregatiti sa fim membrii ai UE. Insa UE era pregatitat pentru noi? Sa ne accepte asa cum suntem? Cu calitatile si cu defectele noastre? In locul adoptarii normelor UE eu as fi facut in Romania un imens paradis fiscal. In fond nu este nimic mai important ca bunastarea cetateanului. Satisfacerea nevoilor cel putin la nivel primar: adapost, hrana si impracaminte. Apoi as fi stat sa ma gandesc daca mai vreau UE. Sau nu.