S-au adoptat modificarile la codul muncii. De ce?
Astazi Guvernul [deocamdata] Boc a adoptat prin asumarea raspunderii modificarile la Codul Muncii.
Noile prevederi , pe care le puteti observa in detaliu pe fstfr.ro, aduc o serie de modificari. In opinia mea unele sunt salutare altele nasc semne de intrebare. Printre cele benefice observ: minimalizarea rolului sindicatelor si extinderea posibilitatii de a fi inchieiate contracte de munca cu durata determinata . Nu sunt impotriva sindicatelor. Dimpotriva. Insa sindicatele de la noi sunt politizate.
Am mai remarcat ca puncte negative:
– legliazarea spargatorului de greva. Patronul are voie sa angajeze alti muncitori in cazaul in care sindicatele doresc greva si aceasta se prelungeste.
– desfiintarea contractelor colective de munca
Aceste ultim aspect imi ridica multe semne de intrebare. De ce desfiinteaza guvernul contractele colective de munca? In corporatii sau alte firme private nu exista sindicate. In romania majoritatea sindicateleor sunt la stat si nu in mediul privat. Nu insist asupra aspectului ca multe companii private iti conditioneaza angajarea de neapartenenta la un sindicat. Nu are relevanta in articolul acesta si oricum am mai vorbit despre asta.
Nu am decat un raspuns: Guvernul a incheiat un acord cu FMI. Prin care se angajaza sa reduca defictul bugetar. Deficit pe care nu il poate reduce prin atragere de investitii sau macar de fonduri europene. Asa ca cei de la putere fac ceea ce stiu: taie salarii, pensii dau oameni afara. Hopa! cum sa dai afara oameni? cat or fi de slabe sindicatele tot se strang unii si iti fac greve !
…atunci? scoatem contractele colective de munca si si simplificam procedurile de concedieri masive ! Din sectorul de stat! Si, vor raporta in 2 luni ca economia s-a stabilizat, iar FMI va ranji satisfacut…
Erau bune contractele colective de munca? Unii spun ca nu, altii spun ca da. Eu unul nu stiu sa ma vand. Ati observat ca la orice interviu te intreba: “si, la ce salariu va ganditi?” La intrebare asta eu ma blochez. Pt ca eu ma gandesc la fpatul ca 1000 euro/luna m-ar face sa dorm linistit. Da’ ma intreb si daca angajatorul poate sa ma plateasca…
In concluzie:
Nu am negociat niciodata salariul. Am zis da sau nu. Presupunand ca as fi fost membru al uni sindicat [de buna credinta] acesta m-ar fi reprezentat si mi-ar fi negociat un salariu.