Schimbari

dislice1

Ma joc de ceva timp Atlantica Online. Jocul este interesant, complex si diferit de cele mai multe MMORPG, dar nu despre  asta vreu sa va vorbesc, desi modelul de biznis  – copiat acum de multi producatori de MMORPG – uri a revolutionat lumea gamming-ului.

Acum cateva  luni, eram online si nu stiuc, discutia pe chatul general a ajuns la coruptie. S-a nascut un adevarat iures. Fiecare player, incepea sa se laude: politicienii de la noi din tara sunt cei mai prosti; guvernul nostru este cel mai corupt si cel mai mincinos!

Castigatorul competitiei a fost insa in filipinez care a dat exemplul unui politician, din tara sa, care,  intr-un interviu televizat – candida pentru parlament – a spus ca se va implica in trimiterea pe Soare a unei rachete filipineze. Reporterul l-a intrebat ironic:

” dar nu e prea cald?”

Raspunsul politicianului ne-a facut sa il decretem pe jucatorul din Filipine castigator:

” vezi, de aia eu sunt politician si tu un amarat de reporter, o sa trimitem racheta noaptea!”

Am vazut  astazi o poza pe facebook (o vedeti alaturata acestui post) pusa de Ruxandra Ivan – prietena si colega de facultate care releva situatia din lumea de astazi.

In toata lumea sunt proteste. Anul trecut primavara araba a doborat  destui presedinti de stat ce pareau alesi pe viata.  De la inceputul crizei  miscarea “Ocupy Wall Street” a prins in tot mai multe tari. Anul acesta  Siria si Turcia se confrunta cu miscari sociale puternice impotriva guvernelor lor. In Europa  partidele nationaliste castiga teren iar euroscepcicismul este in crestere (cel putin eu eram eurosceptic cand conceptul asta nu era cunoscut… nici macar de mine). Clivajele sunt tot mai accentuate. Tari bogate vstari sarace. Grupuri restranse de indivizi detin imense bogatii in timp ce marea masa a popolatiei globale saraceste.

Societatea  asa cum o cunoastem se schimba. Nu realizam pentru ca schimbarile sunt inca lente – desi mult mai accelerate decat in urma cu 2-3 ani.  Politicienii  si liderii informalisunt insa constienti ca lumea lor este pe duca si trag cu dintii sa pastreze lumea asa cum este. Divizata.

Nu stim inca spre ce societate ne intreptam. Spre cea provaduita de Venus Project?  Spre una anarhica? Spre modelul de kibutz-uri din Israel?

dislice