Taxi in Redditch UK

iforce, Redditch, UK

Toata lumea se plange in Romania (Bucuresti in mod special) de taximetristii care jefuiesc clientii si culmea nesmitirii tot ei sunt cei care se plang !

Jurnalistul Vlad Petreanu povesteste trei intamplari de la New York si va invit sa le cititi. Aveam de gand sa scriu de ceva timp despre serviciile de taximetrie din Redditch – UK oras in care imi fac veacul de aproximativ 3 ani dar povestile lui Vlad m-au determinat sa scriu in cele din urma acest articol . Redditch este un oras  24 km (15 mile) de Birmingham. Acum 1 an era pe locul doi ca rata de dezvoltare si crearelocuri de munca Londra fiind pe primul loc. Serviciile de autobuz insa sunt destul de proaste si asta se datoreaza companiei care nu investeste in autobuze noi. Cand zic proaste vreau sa spun ca uneori autobuzele intarzie 5-19 minute dar cand traiesti intr-o tara unde neu pleci la munca cu 3 ore mai devreme pentru ca nu stii cand ajungi  cele 10 minute iti pota peste cap programul. Daca adaugam si faptul ca pretul unei calatorii de 1.6 lire – destul de piperat avand in vedere ca orasul este destul de mic (84.k Locuitori in 2011) devine oarecum, logic faptul ca multa lume foloseste taxiul ca sa mearga la munca sau la cumparaturi.

Anul trecut am fost pentru 2 zile in Bucuresti si cu ocazia asta tin sa multumesc taximetristilor care mi-au amintit de ce am plecat de acolo: timpul de sosore extrem de prost estimat, si mai ales cursele platite dublu ” pentru ca e scurta”  sau soferii care se scotoceau dupa 3-4 lei rest.

Sa revin insa la taxiurile din Redditch. Pentru mine, din centrul orasului pretul maxim al unei calatorii este de maxim 5,5 lire pana la munca. In general suntem 2-4 persoane care impartim costul calatoriei.

Intotdeauna, dar absolut intotdeauna soferul iti va restul in mod corect. Uneori si aici, in general dimineata la ora 5, se intampla ca soferii,sa nu aibe la indemana monede ca sa iti dea restul si daca cursa costa 5,1 sau 5,3 lire iar tu ii dai zece lire, soferul iti inapoiaza 5 lire si iti spune ” is ok 5 pounds, take care guys”.

Daca uneori ii lasi soferului 6 lire  se uita la tine mirat si te intreaba: “are you sure?”  pentru ca aici nimeni nu ia spaga.

In restaurant tipsul se pune intr-un borcan special si nu este necesar sa pui standardul romanesc de 10%. Poti sa consumi de 30 de lire si sa lasi doar o lira tips. Sau deloc.

Magazinele in totalitate au monede si daca platesti cash iti vor da si 1 pence sau 2 pence rest. Iar daca tu ai cateva lire in monezi de 1, 2, 5 sau 10 pence te poti duce la orice magazin sa intrebi daca au nevoie de marunt si in marea lor majoritate sunt bucurosi pentru ca ii scutesti de un drum la banca :).

Redditch, UK
Redditch, UK