Un fel de guest post de Nora Pavel: despre gherțoii cu iphone

Textul de mai jos nu imi apartine. L-am gasit pe facebook scris de Nora Pavel

 

Așa. Cu riscul de unfrienduri, să vă explic de ce mie mi se pare că sunteți mulți dintre voi gherțoi. Gherțoi cu iphone, nu ca proștii ăia de ieri, cu telefoane cu butoane, de-a fost nevoie să li se dea lanterne, dar tot gherțoi.

1. Pentru că vreți uniformitate. Și vouă vă e teamă de diferit. Vă e teamă de ăla venit ieri în Piață, chit că nu v-a dat în cap. Dar râdeți că el că se sperie de schimbare. Ei vor lumea ca-n bula lor, unde se simt în siguranță, voi o vreți ca-n bula voastră, unde vă simțiți în siguranță și unde miroase a odorizantele alea din magazinele Adidas (la fel în toate magazinele lor), nu a transpirație.

2. Pentru că vă pretindeți informați, dar e numai o spoială. Altfel, n-ați ține-o langa cu milioanele de asistați (când ei sunt 200 000 și ceva de mii), cu profilul sub-uman al votantului PSD (care se tot schimbă, dar voi sunteți atât de îndrăgostiți de imaginea voastră, că nu priviți mai departe de nasul propriilor prejudecăți, nici cât să căutați un profil făcut de specialiști votanților psd-iști, nu de ”feelingul” vostru), n-ați mai consuma hăpăind materiale senzaționaliste făcute de Kanal D sau de Digi cu ”uite, domnule, cum refuză minunatul loc de muncă remunerat cu 1500 de lei, când naveta îi costă 600 și nu le mai lasă timp pentru agricultura aia de subzistență”.

3. Pentru că pretindeți că vreți ”o țară ca afară”, dar ați anula dreptul de vot unei categorii care nu votează ca voi, ați menține condițiile din pușcării, ați fi de acord fără o clipire cu abuzurile atâta timp cât victime le sunt ”dușmanii” voștri.

4. Pentru că vă indignați la o mulțime de peturi lăsate în Piață, dar ați fost la Summer Well și ați lăsat dezastru similar (iar dacă n-ați fi așa de îngrozitor de subiectivi, v-ați aminti cum arată în general ”câmpul” după un concert cu 100 000 de oameni la Sziget, de pildă, unde vine lumea bună, europeană și unde nu e nicio problemă gunoiul lăsat seara, până a doua zi e lună. Cum e și acum în Victoriei).

5. Pentru că vai, mie, vai, ție, n-au stat ăia la imn. Aici e un soi de notă personală, dar mi-amintesc un marș Roșia Montană, când ajunseserăm undeva pe la Arcul de Triumf și nu mai știu ce exaltați s-au apucat să spună Tatăl Nostru și să pice în genunchi, iar mai apoi, să cânte prost și abia îngânat imnul până s-a fâsâit ca un balon spart. M-am retras jenată mai încolo. Ah, bașca, știu doar două strofe. Biciuiți-mă.

6. Pentru că, de fapt, nu vreți o justiție independentă. Ci o justiție împotriva unora. Dacă voiați, vă vedeam indignați măcar de măgăriile ălora de la Ploiești. Nici măcar nu le-ați menționat, nici acum nu aveți niciun semn firav de întrebare asupra acțiunilor DNA, iar Kovesi e pentru voi un bun manager (sub care s-au prescris dosare, iar condamnările au fost majoritar pe ”mărunțișuri”) și fără pată. Și dacă au fost chestii nasoale, n-a știut, domnule. Săraca.

7. Pentru că urlați ”DNA, să vină să vă ia”, ceea ce e crâncen. Și o faceți de ani de zile și nu vi se zbate nimic.

8. Pentru că folosiți des argumente de tipul ”românii sunt hoți, leneși”, ca pe urmă să lăudați diaspora care-și rupe spinarea pe salarii pe care localnicii nu le acceptă și nu sesizați niciunde contradicția. Diaspora e bună, că votează ca noi, chit că mare parte e plecată nu din sânul păturii urbane, medii (e-n curs de îngroșare și pătura asta), ci de la sate, din mijlocul sărăcimii care n-a mai avut altă șansă și a avut o forță pe care eu una n-aș avea-o, de a se adapta unei lumi pe care n-o cunoștea deloc (oamenii ăia nu vorbeau limbi străine și mă-ndoiesc că fuseseră înainte de a emigra în city-break-uri la Londra sau cu burse Erasmus la Lyon).

9. Pentru că n-aveți simțul umorului. Râdeți grobian de cele mai evidente lucruri. Cam ce superioritate intelectuală/umană are ăla care râde de cum arată alții, de cum miros alții, de ce telefoane au alții (pe bune?!), de cum vorbesc alții, el fiind clar pe poziții privilegiate?

10. Pentru că v-ați indignat rasist când nu mai știu care manelist a fost invitat la Ambasada Suediei, pentru că voi considerați ca reprezentative pentru țara asta doar trendurile care vă plac vouă. Pentru că „nu sunt rasist, dar țiganii…”. Grrr, provincialilor.

11. Pentru că vă e rușine de multe ori să spuneți că sunteți români deși, altfel, clamați că ”vai, nu contează unde te-ai născut, contează cine ești și ce faci”.

12. Pentru că nu aveți atâta cultură civică (deși veniți la proteste) încât să conștientizați că dacă politicianul și mahărul X sunt abuzați azi, nimic nu garantează că nu vei fi și tu, simplu cetățean onest, mâine.

13. Pentru că n-aveți nicio problemă să vă fie ascultate telefoanele oricum, oricând și nu vedeți nicio contradicție aici cu ideea de democrație. Da, da, știu, voi sunteți cetățeni onești, cinstiți. Bă, băieți, un stat normal nu-și tratează cetățenii ca pe potențiali infractori.

Nu-i vorbă, am fost și eu gherțoaică în multe și sunt încă. Poate și lista asta e o dovadă tot de gherțoism, dar e și o dovadă de păsare. Mă doare suficiența voastră. Sunt ivită tot din poporul ăsta, nu m-a născut mama în Montmartre. Dar sunt conștientă de asta și încerc mereu să identific gherțoismul din mine și să-l elimin. Cu mai puțin noroc (atât! Noroc!), ieri puteam fi în Piața aia, târâtă din satul meu și uitându-mă năucă la prețul unei cafele la Ted’s. Nu vå mai pupați singuri în cur. Oricât de minunat ar fi curul vostru.

textul pe facebook unde puteti sa comentati sau sa ii impartasiti cu altii se gaseste aici: