Conceptul de Pro Bono. Exista?

2a1Sunt un ONG-ist si am sa raman mereu interesat de oameni si societate. M-am implicat in multe ONG-uri xa voluntar. Nu stau sa le enumar.

Am primit, prin email bineinteles un comunicat care m-a facut sa ma tavalesc pe jos de ras :

Organizatorii Galei Societatii Civile, Millenium Communications, au demarat proiectul “Adopta un ONG“, prin care invita agentiile de relatii publice si publicitate sa sustina un ONG, oferindu-i sprijin pentru promovarea proiectelor pe care le desfasoara, informeaza un comunicat.

Pentru agentiile de publicitate, “adoptia” consta in dezvoltarea unei modalitati de promovare a proiectelor si initiativelor ONG-ului, pro bono – de la o idee inovativa, la realizarea unui print, a unei machete de presa, brosura, spot radio/ spot TV, film. Agentiile de relatii publice pot la randul lor sustine un ONG, elaborand si implementand politici de comunicare cu mass-media, incepand de la scrierea unui comunicat de presa si pana la oferirea de consultanta in comunicare pro bono.

sa fim seriosi… nici o compania nu face acte de caritate decat daca ii iesie ceva. Mai mult, CSR-ul  (campanie de responsabilitate sociala ) de care se tot vorbeste in ultimul timp nu este decat o modalitate mascata de advertising. De multe ori compania care este parte intr-o CRS  nu contribuie cu nimic.

Ex 1: McDonalds sau alte super marketuri.au cate o cutiuta transparenta pe care scrie: ” donati pentru casa de copii X”. Cand se  strange o anumita suma, McDonalds face un clip publicitar si tipa in gura mare: am donata catre  Casa de copii X suma de …” de fapt nu a facut decat sa ia maruntul de la cumparatori si sa il dea mai departe.

ex2: BRD. Face o cheta printre angajati  si strange o suma de 20.k euro. Apoi face un mare tam-tam si spune: BRD a donat catre aziul de batrani Y suma de…

Acun de ce intelegeti de de m-am tavalit pe jos de ras?

Conceptul de Pro bono nu exista :)

Compania castiga mult fara sa dea nimic in schimb… in majoritatea cazurilor… asa ca pro bono este, in cazul  relatiei ONG-compania privata mai mult o forma fara fond.

One thought on “Conceptul de Pro Bono. Exista?

  1. Pro Bono exista intre ONg-uri si firme private, insa foarte rar, intr-adevar si de obicei in preajma sarbatorilor :), si mai exista si cazul de care spuni, cand de fapt este reclama mascata.
    Mereu trebuie sa iasa ceva de ambele parti, chiar daca este multumire sau bani.

Comments are closed.