Un compromis culinar – Cum am pregatit carnea de curcan

Bantuind prin cotloanele netului .. asa din comment in comment si din link in link am ajuns pe un blog cu multe culori… scris cu rosu, cu verde, visiniu albastru… cu floricele si fluturasi asa cum numai o fata poate avea.

Citind unul din posturi, despre spaghete mi-am adus aminte ca si eu vroiam sa va povestesc peripetiile mele in bucatarie. Nu va impacientati… imi place sa gatesc, ma deconectez. Insa, cateodata ingredinetele se opun cu incapatanare incercarilor mele de a le face gusoase si apetisante…

Aveam de la mama, niste carne de curcan… din ala de tara: batran de un an crescut in ograda, cu graunte si cu iarba. Dupa copanele lui butucanoase banuiam ca a calarit ceva curci la viata lui… Experientele anterioare m-au facut sa presupun faptul ca decedatul curcan avea carnea tare. Alte experiente cu altfel de animale sau pasari imi aratasera cum se rezolva in mod inteligent aceste dileme culinare.

Un alt motiv pentru care scriu inca o aberatie nocturna sunt colegele mele de munca: tot incearca sa ma spioneze despre secretele bucatarile mcgogooliene!

Asa ca o sa va invat sa pregatiti:
Carne de curcan la cuptor!!!

Ce face omul cand nu stie ce vrea dar are prin capul lui gol o ideea vaga care se tolaneste singura?Ati ghicit! asa este: cauta pe google. Nu… nu cautam ingredientele sau carnea deoarece erau multe din ele prin casa. Restul se gaseste la buticul din colt. Am cautat si gasit cu succes 5-6 retete. Intrucat am mintea odihnita, retetele au inceput sa se combine in capul meu si a iesit un compromis culinar.

Ce de foloseste:

In primul rand avti nevoie de Rabdare! Foarte multa Rabdare. Nu se gaseste la supermarket, nici la piata si nici la vecini dar vei fi nevoit sa apelezi la acesta resursa esentiala in pregatirea micului strut.

(sar peste capitolul cu carnea se spala, taie in bucati, sareaza pentru ca eu eu vaga ideea ca deja s-a mai spus pe undeva)

So… se pune carnea intr-o cratita si acoperi cu ea tot.

Se adauga:

– o lingurita de Delikat (sau ceva asemanator, oricum nu le stiu denumirile) cu care pudrezi in mod egal si discret carnea.
– Chiar daca ai sa fi brusc melancolic si ai sa incepi sa pisi ochii, nu ai ce face pentru ca se taie in 8 o ceapa si se pune printre bucatile de carne.
– un morcov este si el sacrificat. Taiat in mici feliute, el se alatura cepei.
– o lingura de otet stropeste carnea cu dispret.
– un pahar de 100 ml de ulei se revarsa lenes peste toate acestea…
– apoi, vine randul micilor buruieni sa se bage in seama: busuioc, cimbru, oleandru, foi de dafin piper negru, maghiran.
-Daca descoperiti prin frigider o jumatate de lamaie (pariu ca celalta a fost consumata la ceaiul de dimineata?) nu va jenati si puneti 1-2 feliute stravezii in acestea harababura.
– Se pune fara mila usturoi taiat marunt (pentru numele lui Dumnezeu sa nu cumva sa il zdrobiti miseleste cu clestele ala special !!!)
– eh, acum betivii or sa ma injure deoarce le voi da o veste proasta: vinul alb din camara, pe care gospodinele il tin ascuns de sotii mereu insetati, este scos din ascunzatoare si turnat fara mila in cratita. Carnea trebuie sa fie inundata, acoperita cu desavarsire de vin. Intrucat mai ramane spatiu in cratita, se adauga cam 2-300 mll apa minerala.

Si acum urmeaza inca veste proasta: carnea trebuie lasata in frigider cam 10 ore. La mine a stat 14 pentru ca eram la munca, si cratita, desi i-am comandat telepatic sa paraseasca frigiderul, datorita agentilor care au protejat cu un zid invizibil locul de odihna al vasului, mesajele mele extrasenzoriale nu au reusit sa patrunda pana la cratita.

Revenit acasa, am scos carnea si am lasat-o un pic la scurs prsarand pe ea niste sare fina.

-Zeama ramasa se goleste jumatate intr-o cratita mai mica…
-Se arunca din nou carnea in cratita (daca ai tava inalta e mult mai bine)
-tai 2-3 cartofi zdraveni (sau 5-6 mici ) in bucati mari si ii pui intr-un castronel. Un morcov (tanar ca pentru gaina batrana) este taiat in bucati mari.
– aprinzi cuptorul de la aragaz si dai la foc mic.
– cand este incalzit (cam 20 minute) pui, la o inalntime medie cratita cu carne in cuptor si te intorci sa vezi ce mai prepari.
– tai 2 rosii in felii rotunde si le pui alaturi de carofi.

Eh, din nou trebuie sa apelezi la rabdare. Ca sa treca timpul pleci sa joci Lineage 2, sau orice alt joc. Sau poti sa incepoi sa spamezi blogurile altora: te bagi singur in seama: saluti, injuri… in orice caz ideea e spamezi cat mai mult si o sa ai vizitatori. nu stiu cat ca nu sunt contor de trafic. Daca nu ai blog cauti niste replici inteligente cu google si le dai cu copy si paste pe mirc la gagigi, astefel incata alea sa se ude toate de bucuria ca au dat de un tip destept…

…in felul aceste trec cam 2 ore si jumate foarte repede. Timp in care, la foc domol, carnea ta de curcan se fierbe si rumeneste in acelas timp. Mergi la ea, scoti cratita afara si incep sa introci bucatile de carnea pe partea cealata, pui morcovul, mai aduci din zeama ramasa (sta daca nu cumvea stiind ca e vin tu, sau altcineva nu l-a baut intre timp) si introduci cu hotarere iarasi cratita in cuptor.

Repeti operatiunile anterioare de la calculator. Intre timp fie ai terminat un quest la Lineage 2, fie ai agatat o prosata pe net, fie traficul tau a inceput sa creasca… si, imbatat de succes, incepi sa faci diverse planurii.
Cand cele doua ore expira, mergi iarasi in bucatarie si adaugi cartofii, mai pui niste usturoi, cimbru si delicat de ala (numai un pic) si acoperi cu feliutele de rosii toata harababura din interiorul cratitei. O arunci cu ura in cutor si incepi sa numeri oi… nu mai e mult. In cca 40 de minute o sa opresti cutorul si… iti faci niste sandvich-uri pentru ca trebuie sa lasi carnea in cuptor in continuare inca o ora si ceva.

Abia dupa asta poti sa te servesti si, daca ai reusit sa o agati pe prosta aia pe mirc, poti sa te duci cu burta plina la intalnire. Acolo depinde de tine cat esti de jmecher. Daca nu esti zgarcit o inviti la tine sa iti aprecieze calitatile de bucatar… pentru ca de altceva nu mai esti in stare… eforturile culinare ti-au consumat energia, iar carnea de curcan te trimite catre somn.

cam atat despre peripetiile mele culinare. Sa aveti pofta :P
=============

Legaturi:

http://bancuripemess.blogspot.com/
http://poeziedebetie.blogspot.com/

John McGogoo aKa johnnyKid

2 thoughts on “Un compromis culinar – Cum am pregatit carnea de curcan

  1. simpaticule, trebuie urgent sa incerc si eu reteta ta…dar o intrebare am: pot adapta la carne de pui? te rog sa nu zici ca is fitoasa, pur si simplu nu imi place decat puiul, rareori carne de peste sau porc, in rest nu suport sa aud de curcani, gaste, rate, miel…pur si simplu fiecare cu gustul lui ;)
    trebuie musai curcan? daca da, apoi atunci o sa mi calc pe gusturi si o sa incerc ;-)

  2. cu floricele si fluturasi, asa cum numai o fata poate avea….hmhmmh….sa ma las provocata de expresia asta? ….fluturasi as mai zice, dar floricele?? hmmmm… ;-))) suna a pustoaica de clasa a 5-a, stii ca nu-i chiar asa ;-))

Comments are closed.