Un nou razboi rece sau WW3?

europe - asia

Despre razboiul din Georgia vorbeste toata lumea. Este disecat, in lung si lat, de politicieni, analisti, jurnalisti… si bineinteles oamenii de rand…

Conflictul ridica semne de intrebare iar efectele sale se rasfrang asupra tuturor tarilor.
Haideti sa incercam sa recapitulam. Georgia si-a declarat in 1991 independenta fata de URSS, imediat dupa puciul impotriva lui Gorbaciov. Sviad Gamzachurdia primul presedinte al Georgiei a fost rasturnat de un puci pus la cale de catre Edward Shervanadze, fostul ministriu de extrene al URSS care a si fost ales presedinte.
Gamzachurdia a fost asasinat la scurt timp si se pare ca rusii nu sunt straini de crima. Conflictele au pus insa curand stapanire pe Georgia. Abhazia si Osetia de Sud, doua enclave cu populatie majoritatr rusa si-au declarat independenta. Ca si Transnistria, enclava rusa din Republica Moldova, cele doua regiuni au obtinut sprijinul economic si militar al Federatiei Ruse.
Motivele sunt clare pentru toata lumea: Rusia nu dorea sa isi piarda influenta asupra fostelor state sovietice.

Paranteza: Cele doua reginuni apartini din punct de vedere istoric Georgiei. Insa, in anii de ocupatie sovietica, URSS a colonizat cu rusi toate tarile membre URSS. Mai mult, functiile la conducerea statelor, mai ales cele pe linie de partid, erau ocupate in special de rusi. Astfel s-au creat regiuni cu populatie majoritar rusa. Liderul sovietic care a initiat aceste politici in tarile membre URSS nici macar nu era rus. Ca ironie a sortii trebuie sa spunem ca era georgian. Astfel, georgienii sunt astazi victima conationalului lor.
Numele sau real: Djugashvili. In istorie el a intrat insa cu numele de I.V. Stalin.
Inchidem paranteza.

La interventia OSCE, s-a ajuns la un compromis: Cele doua regiuni vor ramane sub protectia Rusiei care va mentine aici, atentie: TRUPE DE MENTINERE A PACII. Nu de ocupatie. Totodata Georgia va face parte din CSI (Comunitatea Statelor Independente un fel de alternativa a UE, formate din statele foste sovietice, un urmas al CAER dar constituit pe principiile economiei de piata).

In 2003 Edward Shervanadze a pierdut alegerile in favoarea tanarului Mihail Saakaşvili. Nationalist, acesta si-a propus reconstructia Georgiei, ramas cel mai sarac stat al bazinului caspic.

Proiectul Nabucco (conducta de gaze din Marea Caspica catre spatiul UE), sustinut de o serie de state europen , printre care si Romania (beneficiar direct deoarece conducta traverseaza Romania), si apreciat ca extrem de viabil de catre UE, a intalnit opozitia Rusiei care a venit cu un proiect alternativ. Nabucco ar fi ajutat mult la cresterea economica a Georgiei (si nu numai) insa evenimentele vor influenta decisiv lansarea acestui proiect.

La Summitul NATO de anul trecut de la Bucuresti, Georgia nu a fost primita in NATO, dar prin vocea presedintelui Basescu, Romania si-a afirmat sprijinul pentru aderarea acestei tari la NATO. De altfel Basescu a sustinut si Ucraina.
Fostul presedinte al Rusiei (acum premier dar cu puteri mai mari decat presedintele in functie), Vladimir Putin, a fost insa categoric: NIET!

Iata ca exact in ziua in care toata lumea era cu ochii la Cuibul de pasare de la Beijing, mica Georgie ataca trupele rusesti din Osetia. Se pare ca si civili de origine rusa au murit in urma atacurilor. Ceea ce presa omite sa spune este ca Georgia a incalcat acordurile de pace si toata hartogaria semnata sub tutela OSCE.
Q: In fond de ce sunt facute tratatele ?
A: Ca sa fie incalcate!

Reactia Rusiei a fost rapida: si adus trupele din Irak si le-a dislocat in Georgia. In mai putin de 48 de ore rusii se afla langa Tbilisi.

Buuun…
Cu toate eforturile UE, ale SUA care sustin incetarea focului si: independenta Georgiei, rusii nu prea dau semne ca se vor retrage. Desi au semnat un acord de pace.

Alta paranteza:
Rusii ne-au acuzat ca am vandut armament Georgiei. So? Era cumva Georgia sub embargo? Nu.
Insa faptul ca au mentionat asta arata ce pozitie are Rusia fata de Romania: suntem in mod clar privit ca inamici. Potentiale tinte. Si nu inamici de mana a saptea. Rusii nu uita afrontul adus cu ocazia summitului cand am sustinut intrarea Ucrainei si a Georgiei in NATO.
Paranteza inchisa.

 

Si acum marea intrebare:
S-a declansat un nou Razboi Rece sau este pe cale sa izbucneasca cel de-al treilea razboi mondial?

Rusia are ca aliati tarile arabe, pe care le-a sprjinit cu armament, tehnica si consultanta militara.
Nici relatiile cu China nu sunt reci. Si, chiar daca organzatorii JO de anul acesta cochetaza cu Occidentul nu ii vad pe acestia avand Imperiul sovietic in coasta si restul tarilor arabe, sa ii sustina pe americani. Dealtfel pana acum nu avem nici o pozitie oficiala, clara a regimului de la Beijing.

SUA au alaturi doar aliatii din NATO si probabil cateva tari din America Latina si alte cateva europene. Sa zicem ca si Ucraina va deveni partener al SUA dar specialstii au aratat ca haholii ar fi ocupati, in caz de razboi cu Moscova in doar 1 saptamana. Kievul se va gandi de 2 ori inainte, desi pana acum si-a afirmat suportul pentru Georgia si a cerut rusilor sa isi mute flota din Crimeea… Pe de alta parte SUA se afla in razboi de prea multi ani (Somalia, Iugoslavia, Afganistan si Irak…) si nu trebuie uitat faptul ca exista destule voci in randul americanilor care cer retragerea trupelor SUA din IRAK si Afganistan…

Criza este deja lansata si nici una din parti nu vrea sa cedeze. Georgienii isi vor teritoriile istorice alipite de tara mama. Rusia nu are de gand sa piarda influenta militara si economica in zona. Americanii au aratat ca ii vor sustine pe gerogieni iar UE incearca sa impuna pacea chiar daca se va reveni la stasus quo-ul initial… in fond UE are nevoie de gazele si petrolul din Caspica…

Updated:
Svetlana Timoshenko, premierul ucrainian a fost acuzata ca face jocurile Moscovei. SUA cer insistent retragerea rusilor si din Osetia si Abhazia. Ceea ce nu e bine. Bush fie e bolnav cu capu’ fie are informatii prcise de la serviciile de informatii ale SUA ca rusii sunt “almost finished”. Ceea ce e greu de crezut.
Ryusii se comporta in georgia cumau facut in timpul celui de al doilea razboi modial, dar si in campania impotriuva lui Napoleon: jefuiesc tot de intalnesc. Confisca masini, jefuiesc casele parasite sparg bancile si daca seifurile acestora sunt goale iau drept suvenir calculatoarele.
Intrebati de ce fac asta spun cu dezinvolura: putem face ce vrem noi!
Teoretic au semnat retragerea trupelor, practic… nu o vor face asa curand.

Putin le-a redeat rusilor ceea ce aproape pierdusera: demnitatea, mentalitatea de invingator. Sub domnia lui Putin rusii au ridicat iarasi capul si pot spune cu mandrie ca sunt rusi. Astazi, in Georgia, rusii au aratat ca Armata este inca o forta. Nu prin forta rapida de reactie… ci prin faptul ca unul din generali a declarat: “nu stiu daca s-a semnat vre-un tratat. Daca ma suna presedintele Rusiei sa ma retrag atunci am sa o fac.” Practic, armata hotaraste cand se retrage si nu clasa politica…

…sper ca cel mai destept sa cedeze. si ratiunea sa invinga. nu de alta. dar vreau sa fac lvl pe subclase in Lineage 2. Nu am chef de al treilea razboi mondial. (jokin’)
(va urma…)

nota: hahol=ucrainian.

2 thoughts on “Un nou razboi rece sau WW3?

  1. Gruzinii sunt victimele americanilor, cum am fost si noi imediat dupa razboi: “luptati-va cu rusii, ca noi va ajutam”. Presedintele gruzin a fost ori naiv (crezand ca americanii il vor sprijini militar), ori vandut americanilor (ca si-a pus tara si cetatenii in calea armatei rosii).

Comments are closed.